Tomatfrø er en af mine helt store passioner sammen med chillifrø, og hvis du klikker videre nedenfor, så kan du læse den store guide til plantning af tomatfrø.
Køber du tomatfrø fra billigGro får du frø af høj kvalitet til en rimelig pris, som er lige klar til at så ud. Men for at få succes med tomatfrøene, kræver det, at du griber så- og planteprocessen rigtigt an. Hvordan du skaber det bedste grundlag for masser af lækre tomater, får du opskriften på her.
Hos billigGro sælger vi nogle af de bedste tomat frø til markedet til en pris hvor alle kan være med. Hver enkelt pose med frø, kan potentielt give dig hundredvis af tomater, hvis du griber det rigtigt an. Og det er ikke svært. For i langt de fleste tilfælde, handler det om, først at få tomatfrøene til at vokse sig til små tomatplanter indendørs og så plante dem ud i drivhuset eller på friland, når planterne er store nok.
Der er dog undtagelser som f.eks. Tiny Tim og andre mindre tomatplanter, der sagtens kan stå og gro i vindueskarmen i hele vækstsæsonen. Læs derfor altid vejledningen til de enkelte tomat frø på produktsiden, før du går i gang med at sætte tomater.
De tomatfrø du køber hos os, er klar til at blive sået. De skal således ikke forbehandles på samme måde, som hvis du tog tomatfrø fra en tomat, du havde købt. Vores er allerede behandlede og lige klar til at komme i jorden.
Du kan starte med at så tomatfrø allerede i starten af marts måned og kan gentage processen helt frem til midten af maj måned og stadig få en fornuftig tomathøst af de fleste frøsorter. Tjek dog altid beskrivelsen af tomatfrøene, hvis du vil vide, hvornår det er mest optimalt, at så og senere udplante tomatplanterne af den pågældende sort.
Tomatfrøene skal først sættes til spiring indendørs. Det kan være i små urtepotter eller en plantebakke. Sæt tomatfrøene et lyst sted, f.eks. i en vindueskarm og vand dem jævnligt. Efter kort tid begynder tomatplanterne at vokse op. Når de har fået minimum det første sæt blade og jordtemperaturen i drivhuset eller udendørs er tilpas, kan du plante tomatplanterne ud. Derefter er det bare at passe og pleje tomatplanterne, mens du venter på tomathøsten.
Og der er jo ikke noget mere lækkert og forfriskende, end at gå ud i sin egen have og hente tomater ind til frokostbordet. Det bliver ikke friskere og du ved, hvordan tomaterne har haft det hele vejen fra frøene du købte hos os og til de ligger modne og fristende på din tallerken.
Det bliver bare ikke bedre end det.
Men som allerede nævnt starter det med, at du skal have sået tomatfrøene. Brug små urtepotter eller køb en af de særlige plantebakker, der er beregnet til forspiring og tidlig vækst af planter.
Som jord i potterne eller plantebakken anvendes en god og næringsrig jord fra have eller drivhus. Du kan også købe en sæk med færdig plantejord i det lokale supermarked eller hos den lokale planteskole.
Lav en fordybning på omkring 1 centimeter til hvert frø, læg frøet i hullet og dæk til med jord. Tryk let til, så jorden ligger til omkring frøet uden at være for fast. Så derefter det næste frø i en afstand på cirka 5 cm fra det første og fortsæt sådan, til alle frø er sået ud. Har du købt særlige så-urtepotter eller bruger du nogle af de små potter på 8-10 cm, er der kun plads til et tomatfrø i hver potte, hvis du vil give den spæde tomatplante de bedste grobetingelser fra starten.
Stil nu tomatfrøene på et sted, hvor temperaturen holder sig på mellem 20 og 22 grader i så stor en del af døgnet som muligt og hvor der er rigeligt med lys, f.eks. i vindueskarmen eller under et særligt vækstlys.
Efter nogle få dage vil du kunne se de første tomatspirer komme op af jorden og efter mellem 14 dage og en måned – alt efter sorten – vil du have en spæd tomatplante, som er stor nok til at blive plantet ud i drivhuset, på terrassen eller i friland på et sted med god sol og læ.
Allerede når det første hold blade er blevet dannet på tomatplanten, er den faktisk klar til at plante ud. Du kan også vælge at bruge plantelys til den spæde tomatplante. Det giver oftest tættere og kraftigere planter, der vil kunne bære mange flere tomater og klarer sig bedre i den første tid efter udplantningen.
Er du nervøs for, om tomatplanten er kraftig nok til at kunne klare udplantningen – især hvis den skal stå på friland – kan du vente med at plante den ud, til den har fået endnu et hold blade. Men vent ikke for længe. Så kan planten nemt vokse sig for høj og spinkel.
Når tomatplanterne er klar til at blive plantet ud, skal du finde et godt sted at sætte dem. Har du et drivhus, kan du sætte dem i nogle plantesække med 30-50 cm mellemrum. Det giver god plads til den enkelte plante.
Sørg for allerede fra starten for at have gjort klar til, at tomatplanten kan få noget støtte under væksten. Det kan være i form af en pind eller noget snor, der hænger ned fra loftet i drivhuset. Der findes særlige produkter på markedet, du kan bruge til at støtte tomatplanten med. Det giver den største sikkerhed mod, at tomatplanten knækker undervejs og giver mulighed for, at planten kan bære langt flere tomater, uden at den får skader.
Binder du den ikke op, lægger planterne sig hen af jorden og sætter nye rødder og nye skud. Det giver ikke mange tomater, blot et vildnæs der bliver ved med at brede sig i drivhuset. Så sørg for at binde tomatplanterne op.
Vand tomatplanterne regelmæssigt i løbet af opvæksten. Jorden omkring planterne må helst ikke tørre helt ud på noget tidspunkt.
Du kan også vælge at plante tomaterne i urtepotter og sætte dem f.eks. på terrassen eller lige indenfor i det sydvendte vindue i udestuen. Sæt en enkelt plante i noget god, friskt og næringsrigt jord i hver urtepotte og sørg ligesom i drivhuset for, at tomatplanten har noget, den kan støtte sig til under væksten.
Vand planterne regelmæssigt og sørg for, at jorden aldrig tørrer helt ud. Det giver tomatplanten de bedste vækstforhold i hele vækstperioden og sikrer dig den største høst af tomater.
Vælger du at sætte tomatplanterne på friland, skal du sikre dig, at du har valgt en sort, der kan klare sig under de temperatur-, lys- og nedbørsforhold, der kendetegner en typisk dansk sommer. Læs mere om de enkelte tomater på de respektive produktsider, for at sikre dig, at du vælger en sort, der kan klare sig udendørs herhjemme.
Find et solrigt sted med god læ og mulighed for, at tomatplanten kan få støtte under væksten – enten i form af en pind ved siden eller ved hjælp af en snor eller andet, som hænger ned fra f.eks. tagudhænget eller et træ.
Især godt med læ er vigtigt, så du ikke risikerer at tomatplanten knækker eller blæser omkuld. En god blæst kan også nemt få en gren med mange tomater til at knække af. Det giver støtte og beskadigede tomater og ødelægger en del af planten.
Plant tomatplanten direkte i jorden, sæt den i en urtepotte eller anvend en plantesæk. Støt eventuelt også den spæde tomatplante med en lille pind, og skift til anden form for støtte i takt med at planten vokser sig stor.
Husk at vande tomatplanten regelmæssig, så jorden aldrig tørrer helt ud omkring tomatplanten. Det kræver oftest daglig vanding på de mest varme sommerdage, hvor solen for alvor har magt og den varme luft tørrer jorden ekstra meget ud.
Nogle sorter af tomatplanter bliver ikke større, end du kan have dem stående i vindueskarmen. Vælg ikke en stor sort, da den nemt ender med at gro sig meget ranglet og derfor ikke giver særlig mange tomater.
I stedet bør du vælge en sort, der ikke har en særlig høj vækst. Det vil typiske betyde, at der er tale om cherrytomater eller andre mindre sorter. Læs nærmere om størrelsen og det mest ideelle plantested i beskrivelsen af de enkelte tomatfrø her på siden.
Skal tomatplanten stå i din vindueskarm, planter du den spæde tomatplante ud i en urtepotte, som er stor nok til at kunne rumme den voksne tomatplante. Om nødvendigt skal du også sørge for, at tomatplanten kan få støtte gennem hele vækstsæsonen.
Vand tomatplanten regelmæssig under opvæksten og sørg for, at jorden aldrig tørrer helt ud. Specielt i de varmeste sommerdage betyder det, at du skal vande tomatplanten dagligt. Her er det ikke nok at vande den, samtidig med at du vander de andre potteplanter i vindueskarmen.
En af de vigtigste ting du skal være opmærksom på, når du selv dyrker tomater, er at få nippet dem, så tomatplanten ikke bruger unødig energi og væske på at vokse sig større. Ved at jævnligt at nippe side- og topskud væk, får du i stedet tomatplanten til at sætter flere tomater og hurtigere starte modningsprocessen af tomaterne.
Tomatplanterne vil nemlig gerne vokse vildt og sætter derfor løbende gennem hele opvæksten nye sideskud og skud fra toppen, så de kan brede sig. Får disse skud lov til at vokse, ender du med at få færre tomater og øger risikoen for at tomatplanten får sygdomme.
Du bør derfor regelmæssigt gå tomatplanterne igennem og nippe alle de vildskud af, som de sætter løbende. F.eks. sætter tomatplanterne oftest nye, små skud i mellemrummet mellem de større grene på tomatplanten. Det kan ses som en lille kvist med et par blade på. De skal nippes af, mens de ikke er større, end der er et par enkelte blade på, hvis du skal skade tomatplanten mindst muligt.
Tag fat om skuddet med tommel- og pegefinger og brug eventuelt en negl til at nippe skuddet af helt nede ved sammenføjningen mellem grenene. Gør du det rigtigt, kan det slet ikke ses, at skuddet har siddet der.
Har sideskuddet vokset sig så stort, at det har fået flere bladsæt, skal du forsigtigt knække den nye gren af helt nede i samlingen mellem de to store grene. Her vil der oftest være en lille stump af den afbrækkede gren tilbage. Lad være med at fjerne den, da det nemt kan gøre en af de andre grene mere ustabil, men sørg for at resten efter skuddet er så lille som muligt.
Gør det til en fast rutine at gennemgå alle tomatplanterne i alle sammenføjninger mindst en gang om ugen i starten af sæsonen og oftere, når vi kommer hen i de varme sommermåneder, hvor tomatplanten gror endnu hurtigere.
Når du har fået lidt rutine, vil du oftest også spotte de mange vildskud i forbindelse med den daglige vanding af tomatplanterne. Snup skuddene så snart du ser dem, så tomatplanten ikke bruger alle sine kræfter på at få de nye skud til at gro.
Hen over sommeren begynder der at gro nye tomater på tomatplanterne. I sommerens varme og rigelige solskin, er det ikke noget problem at få tomaterne til at modne. Det sker helt af sig selv og du kan derfor dagligt glæde dig over at høste nye, friske tomater, der kan bruges på frokostbordet eller indgå i madlavningen på anden vis.
De fleste tomatplanter bliver ved med at producere og modne nye tomater helt ind i starten af oktober – og er vejret til det, kan de sagtens blive ved hele oktober igennem. Men på et tidspunkt kommer nattefrosten og det kan hverken tomater eller planter klare.
Derfor høster de fleste alle tomaterne – både modne, halvmodne og grønne – omkring midten af oktober. De halvmodne som er begyndt at blive røde, kan oftest modnes indendørs i vindueskarmen, mens de grønne er noget sværere at få til at modne. I hvert fald hvis du gerne vil have, at de skal bevare den gode smag.
Mange forsøger sig med at lægge de grønne tomater i avispapir og gemme dem af vejen i skotøjsæsker eller kommodeskuffer. Men tit rådner en eller flere af tomaterne under modningen og ødelægger hele projektet eller også ender du med nogle brunlige tomater, der ikke smager særlig godt.
Derfor vælger mange at sylte de grønne tomater. Det er en herlig spise, der fås i både søde og mere syrlige varianter. Det gør det muligt at udnytte alle tomaterne på tomatplanterne og de syltede tomater kan holde sig længe, hvis syltningen er foretaget ordentligt.
Du bør dog passe på med at spise for mange grønne tomater. De indeholder nemlig alfa-tomatin, der er et toksin, som er lidt i familie med det, der giver den grønne farve på kartofler.
Selv om Fødevaredirektoratet ikke mener, at grønne tomater er et decideret sundhedsmæssigt problem, advarer mange kilder dog om at indtage alfa-tomatin i for store mængder, da det er giftigt. Så selv om de grønne tomater er rigtig lækre, bør du begrænse indtaget i dagligdagen og ikke spise alt for mange grønne tomater på en gang.
Sidder du nu og spekulerer på, hvilken sort tomatfrø, du skal vælge blandt de mange forskellige, som vi sælger her på siden? Så start med at se på, hvilke tomater du kan lide i dag.
Hvilken farve og form har de pågældende tomater og hvad hedder de. Køber du tomater i bakker i et supermarked, står navnet på sorten oftest et eller andet sted på bakken. Køber du dem i løs vægt, kan du være heldig, at sorten står på prisskiltet.
Kan du ikke finde navnet på sorten, kan du prøve at tage et billede af tomaten og foretage en billedsøgning på Google. I nogle tilfælde – specielt hvis tomaten har en meget karakteristisk form – er det muligt at finde et billede på nettet, der fortæller hvad sorten hedder.
Kender du først navnet på sorten, er det nemt at finde ud af, om vi har den i vores sortiment. Men kan du ikke finde den, bør du i stedet gå frem efter de billeder, vi viser af tomaterne ud for hvert enkelt frø.
Her kan du danne dig et visuelt indtryk af tomaten og se om den besidder nogle af de præferencer du har for tomatens farve, størrelse og form.
Oftest er det en god ide at købe flere forskellige sorter. For de fleste vil gerne have et udvalg af forskellige tomater, så der f.eks. både er gode spisetomater og tomater, som kan indgå i salater og andre retter. Her er især cherrytomater og gerne cherrytomater i mange forskellige farver og faconer populære.
De helt små tomater fås i dag i flere forskellige farver lige fra helt hvide over gullige og til mere brunlige og blå nuancer – alle med tomatsmag. Det giver et festligt indslag i salaten og kan få folk til at spærre øjnene op.
Som du kan se er udvalget af tomatfrø stort her på siden – så uanset hvilken tomatsort du synes er den bedste, kan du med stor sandsynlighed finde enten den eller en som er lige så god her på siden.
God fornøjelse med at dyrke dine egne tomater.